Пламен Орешарски и Петър Чобанов – разговор с бизнеса в професионален аспект


Пламен Орешарски

Пламен Орешарски

Какво трябва да прави което и да е българско правителство предвид ситуацията: Изключително неблагоприятна външна среда, в Европа – вълна на рецесия, водещата немска икономика се задъхва. В България – хаотична икономическа и финансова политика, бизнесът е подложен на натиск. Отбелязваме ръст на експорта, но не отбелязваме ръст в икономиката през последните 3-4 години. Силно влошаване на събираемостта на приходите; разширяване на данъчните измами. Изпълнението на Бюджет 2013 е под риск. Тристранният съвет още през януари поиска актуализация, това не се е случвало през последните 23 години.

Какво да се прави? Затягането на разходната част не е препоръчително. Кои са първите стъпки? Отговорите на Пламен Орешарски и Петър Чобанов:

– Преустановяване на административния натиск, извън мотиви за събиране на данъци

– Непримиримост към контрабандни канали

– Възстановяване на коректността на институциите към фирмите. Изкушението държавата да се финансира безлихвено от бизнеса е недопустимо.

– Спиране на безразборното говорене от страна на централната власт. Първо трябва да се мисли и после да се говори. 4 години се мислеше на глас, а това води до несигурност не само в бизнеса, а и в домакинствата. Брокерите се шегуваха: „Днес колко е ДДС-то?“

– Разширяване подкрепата за целия  фискален сектор

– Целенасочено търсене на инвестиции, а не да чакаме те да дойдат. Сега слязохме на нива 1млрд. евро, което е нулева инвестиция.

– Подобряване на квалификацията – образованието е производствен фактор, не е социален

– Цялостна административна реформа. Ако Министерството на финансите е частна компания, може да работи с 10/100 от хората.

Енчо Енев: Какво е отношението Ви към частната собственост, конфискацията в контекста на Кипър…

Пламен Орешарски (вдясно) и председателят на общинската организация на БСП в Стара Загора Илия Златев

Пламен Орешарски (вдясно) и председателят на общинската организация на БСП в Стара Загора Илия Златев

Говорите за 250 000 работни места. Ние сме пазарно ориентирана икономика, инвестициите са на санитарния минимум, как ще го реализирате това?

Пламен Орешарски: Аз съм за неприкосновеност на частната собственост. В Кипър има банкова криза, неразумно ползване на активи, които ги няма. 1996-1997г. у нас част от депозитите на фирмите бяха загубени. Сега ЕС помага на Кипър, за да не бъде толкова голяма загубата на влоговете. Спомняте ли си т. нар. Таен договор между Искров и Орешарски. В него ние гарантирахме точно това – да не даваме публични пари, за да спасяваме банки.

Относно работните места и аз попитах Чобанов не се ли изсилваме, но, уверявам ви, 250 000 работни места при ниската база, от която тръгваме, никак не са притеснителни.

Петър Чобанов: При 3 млн. 200 хил. заети тези работни места означават годишен ръст от 1,9%. Ще направим така, че част от фирмите да се върнат на пазара, Банката за развитие да започне да работи. Сега тя, освен собствения си капитал, има много малки собствени ресурси, има и други инструменти, които спят. Програма „Конкурентноспособност“ бе преместване от единия джоб в другия. Трябва да има сигурност и предвидимост.

Петър Ялъмов:  Как трябва да се осчетоводи една фактура, която е за експорт, така че българските власти да я приемат за истинска? В Брюксел ни казаха, че, ако някой  измисли, ще стане Нобелов лауреат? Държавата ограбва светлия бизнес. Крадецът на ДДС се издирва с бележка на вратата, няма намеса на МВР. И като не бъде открит, фирмите на светло започват да връщат откраднатото. На всяка фирма по веригата се съставя акт. Държавата е най- големият крадец на ДДС. Има система за рисковите пари в НАП, защо не е публична? Те виждат крадеца, ние – не.

Орешарски: Аз съм скромен човек, не съм кандидат за Нобелова награда. Трябва да се върне професионализмът в приходната агенция.  За 2008-ма НАП получи оценка за най-добра институция в Европа. Смениха се принципите и се стигна дотук.

Oresharski_business_DSC_6076-2

В търсене на неизрядните по веригата може да хванеш някой от предните редове само ако се докаже, че е знаел. Иван е знаел, че Петкан няма да плати. Ако няма доказателства, не е редно Иван да плаща. Регистърът за рисковите пари няма как да стане публичен.

Маньо Манев: Всички сега говорят за малък и среден бизнес, ТОРНАДО мина през този бизнес. И 0% да е лихвата, няма кой да ги вземе тези пари, няма какво да ги прави. Мислите ли, че е редно държавата да участва по-активно в икономиката?

От 2 години в НАП нещата са тотално сбъркани. Радвахме се в началото на единната сметка – и така, докато разберем, че замисълът е съвсем друг. Сега счетоводството се води от НАП, не от бизнеса. Аз ходя в агенцията и питам какво са направили.

Орешарски:Убеден съм в необходимостта от реиндустриализация . Нямам скрупули и държавата да прави предприятия. По време на нашето управление направихме важна индустриална стъпка – държавата стана партньор на IBM. ГЕРБ го затвори – защо, какво имаха против…Държавата активно трябва да подпомага подобен тип инициативи, да има специализирани фондове за това. В Германия най-голямата е KFW – тяхната банка за развитие. В случая не говоря толкова за конкретни кредити, а за влияние върху лихвените проценти.

Петър Чобанов: Нещата в България не се случват и не работят. Вече трябва да говорим не за съфинансиране, а за съинвестиране.

Собственик на ВЕИ: Каква е позицията Ви за случващото се?

Орешарски: В България трябваше до 2020 г. 16/100 от еленергията да бъде от ВЕИ. Законът бе поправен така, че да стане по-привлекателен. ДКЕВР трябваше да регулира обемите и да гарантира бавно и плавно включване. Оказа се, че регулаторът бе само регистратор. Сега има 860 мегавата от ВЕИ-та, това е един от големите блокове на „Козлодуй”.

Държавата трябва да ограничи по-нататъчното изграждане на ВЕИ-та. Аз съм против да правим дългосрочни планове на база текуща конюнктура.

Иван Михайлов Забраната на тютюнопушенето в заведенията нанесе големи щети при ресторантьорите, над 50% от персонала е съкратен. Таксите също са изключително високи…

Орешарски: Аз съм в конфликт на интереси с цигарите, аз самият съм пушач. В 41-вото НС можеше само да се дискутира, имаше си мнозинство. Могат да се намерят разумни подходи по отношение на тютюна в бъдещия парламент. Каква е ползата от една забрана, след като не се спазва? Говорим повече за данъци, но таксите са си пари. Бихте ли ми изпратили справка годишно колко и за какво плащате? Отворени сме за дискусия.

Светослав Терзиев: Проверки трябва да има. Хазната трябва да се пълни. Може ли да се върне правилото, след всяка проверка да има протокол? При нас идваха и ГДБОП, казаха, че няма нарушения, но има условие и какво бе то: трима от нашите клиенти да отидат в друга фирма. И още нещо: гаранцията на оператор, който гарантира акцизна стока за 5-6 млн. лв., е 150%, а на големите е 3-4%. Как е определена тази гаранция? То по същия начин може да стане и 300%.

Орешарски: Ще изведа структурите на МВР от фирмите. През 2007-ма бяхме сред първите 10 в Европа по степен на събираемост от ДДС, 6-о, 8-мо място. Нещо се промени. Необходимо е да положим усилия да минимизираме тези практики. Връзката на сенчестия бизнес и политическата класа се хиперболизира, важно е да намалим търпимостта си. Никое общество в Европа няма такава търпимост към данъчни престъпления както ние, българите.

Ако приемем, че сегашното положение трябва да се запази, да си ходим вкъщи. От нас зависи. Нациите вървят напред, като развиват производство в страната си, ориентират експортно икономиката си, а не като създават физическа инфраструктура. Светът е отворен и конкуриращ се и ние сме част от това.

Мариела Чорбаджийска (nikak.bg)

Публикувано на Избори и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s