Катастрофата ГЕРБ


В набиращата сила битка за гласа на всеки навършил пълнолетие българин повечето политически партии, участващи в предизборната надпревара за 12 май, отново отвориха торбите с лъжите. Както се и очакваше, най-голяма и препълнена с измами се оказа позакърпената торба на ГЕРБ. Успели да усъвършенстват до цинизъм „изкуството” да се лъже, доскорошните управляващи показват, че не знаят граници.

Продължаващите упражнения пред публика на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Искра Фидосова и прочие компания вече включиха толкова „богат” репертоар, че е трудно да се отвърне на всяка тяхна наглост. Но все пак, за една опашата лъжа, набивана три и половина години в съзнанието на българина до втръсване, „реновирана” и сега, че тройната коалиция е виновна за всички провали, трябва да се отговори.

Целта на несвалянето й от употреба е ясна: да се дискредитират политически дейци и бивши министри на БСП. За да добие „истинност”, тя бе поддържана с пи-ар акции, полицейщина и грубо погазване на правата на човека – показни арести и натиск над съдебната система. Повтаряният до втръсване рефрен обаче, който продължава да я държи все още на повърхността, е, че Бойко Борисов никога и за нищо не е виновен – той е винаги невинен!

Аргументите срещу постоянната дискредитация на тройната коалиция са в сравнението и отговора на въпроса „Кога живяхме по-добре?” Конкретните факти са достатъчни.

Правителството на икономическия растеж и социалната отговорност, което управлява България през периода 2005-2009 г. постигна икономически растеж средно с 6 % на година. Докато кабинетът на бедността, безработицата, корупцията и монополите, какъвто по същността си бе този на ГЕРБ, доведе до катастрофален спад на икономиката. В резултат, растежът бе сведен до нулеви нива! Не по-малко показателен е и друг един факт. За 4-те години на тройната коалиция бе създаден благоприятен бизнес климат и бяха инвестирани значителни средства в малките и средните предприятия. Докато за непълния си мандат ГЕРБ ликвидира малкия и средния бизнес. Фалираха повече от 100 хиляди фирми (някои изследвания сочат и цифрата 300 000 фирми, б.р.) и предприятия.

Не по-малко убийствено е сравнението на двете управления в социалната сфера. С предприетите от тройната коалиция мерки намаля безработицата до под 6 на сто. Открити бяха 360 хиляди нови работни места. През периода 2009-2013 г. партията на Борисов рязко увеличи безработицата  с над 400 хиляди души (по официални данни). За времето на своето управление кабинетът на Станишев повиши минималната работна заплата и размера на пенсиите с 60 процента. Средната пенсия стана с 83 на сто по-висока! Създаден бе „Сребърен фонд”с 800 млн. лева. Още от първия ден на властването си Борисов замрази заплати и пенсии. Увеличи рязко цените на тока, водата и топлоенергията. Половината от българите са на прага на бедността и социалното изключване (данни на Евростат).

B_B

Истинско крушение претърпя властването на ГЕРБ и при привличането на чуждестранни инвестиции. За 2005-2009 г. тройната коалиция привлече 24 млрд. лв. чуждестранни вложения – повече отколкото през всички години на „прехода”. От своя страна, „гражданите за европейско развитие на България” предизвикаха срив на инвестициите до символични нива от неколкостотин милиона. Същото се случи и с управлението на външния дълг на България. Докато през 2005-2009 г. намалихме държавния дълг от 40 процента от БВП на 16 на сто от БВП, то от ГЕРБ увеличиха външния дълг с близо 7 млрд. лева и похарчиха с 26 млрд. лева повече от тройната коалиция.

Когато говорим за пари, не може да не отбележим и друг факт – правителството на Станишев увеличи фискалния резерв от 4 на 8 млрд. лева, а валутния – с над 10 млрд. лева. Наследилото го управление на Борисов катастрофално намали фискалния резерв под санитарния минимум от 4 млрд. лева. От 2005 до 2009 г. ръст бе отбелязан и при разходите за здравеопазване с 1 млрд. лева. Обновена значително бе и материалната база. Обратно, тъкмо сферата на здравеопазването се превърна в едно от тресавищата, в които затъна Борисовата клика. Сменилите се няколко министри на здравеопазването, някои от които калесвани за министри по кръстовищата, закриха и фалираха десетки болници и оставиха цели райони в страната без здравна помощ.

Диаметрално противоположна бе политиката, водена от двата кабинета и областта на спазване на законността. Характерно за тройното управление бе отстояването на демократичните принципи, заложени в конституцията – за разделение на властите, правовата държава и свободите на гражданите. Типично за ГЕРБ бе погазването на демократичните принципи. Наложено бе авторитарно и олигархично управление! От партията на Борисов заложиха на популизма, полицейщината и пи-ар акциите, които се превърнаха в неотменима герберска „запазена марка”.

С безсилие бе белязана и външната политика на „европейските граждани”. Ако от тройното управление завършиха решителния етап за постигане на стратегическата национална цел – членство в ЕС, то от ГЕРБ не реализираха стратегическата цел на България, която се явяваше продължение на европейското членство – влизане в Шенгенското пространство. Провалиха се с трясък!

Катастрофата на ГЕРБ бе не само неизбежна, но и предизвестена, защото в него няма „граждани” – има клиентела, послушници, „калинки” и мутри. Няма „европейско развитие” – има авторитаризъм, цинизъм и арогантност, простащина и мутризация, полицейщина и злоупотреба с власт, корупция и лобизъм. И това не може да бъде прикрито с последната голяма лъжа – „Имаме воля!

Евгений ЕКОВ (в. Нова Зора)

Публикувано на Избори, Политика и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар