България пред избори: ПАРАДЪТ НА „НАГЛИТЕ”


• Бай Ганьо, Гочоолу и Дочоолу се разграничиха от Дянко(в) Хаирсъзина, за да ни пробутат старите си мускали

На 7 април 2013 г., дванадесет години след априлските тезиси на „Негово Величество”, чийто бодигард беше бившият пожарникар Бойко Борисов, и в навечерието на Международния ден на ромите, в софийската зала „Арена Армеец” се проведе националната предизборна конференция на ГЕРБ.

В присъствието на генералния секретар на Европейската народна партия (ЕНП), на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Джоузеф Дол, както и на бившия турски премиер Месут Йълмаз (бивш активист на „Сивите вълци”), герберското „мешере”, представлявано от Борисов, Цветанов и Ко, оповести състава на предизборните листи. Забравили как през февруари позорно побягнаха от властта, когато улиците се изпълниха с протестиращи срещу тяхното безхаберие, бившите управляващи декларираха, че отново са готови „да поемат политическата отговорност”. Според Борисов само ГЕРБ можела да спре бившите комунисти. Излиза, че Борисов, Цветанов, Цецка Цачева и др. ще спират себе си, оглавявайки по две листи на ГЕРБ.

B_B

Цветанов направо предрече победа, като се обърна към участниците във форума с думите: „Уважаеми победители!”. В същия дух той изтълкува и получаването от партията на № 15 в еднометровата интегрална бюлетина: пет плюс едно давало броя на спечелените от ГЕРБ шест изборни победи. В такъв случай партията „Нова алтернатива” на бившия военен министър Николай Цонев трябва отсега да отваря бутилките с шампанско: понеже получи № 1 и за първи път участва в избори.

Кое герберите смятат за победа?

Това, че при техния първи мандат България оглави всички негативни класации в ЕС ли? Така ни „прославиха” по равнище на корупция, престъпност, бедност, безработица, инфаркти, смъртност, отрицателен демографски прираст и други признаци на разрухата, че всяко приемане на нов член на ЕС автоматично ни изтласква или на първо, или на последно място.

След приемането на Хърватия в ЕС от 27-мо ще се свлечем на 28-мо място по доходи, а дори сега да приемат Албания и Македония, ще останем последни по заделяните средства за социално и здравно осигуряване. Дано поне спре епидемията със самозапалванията, благодарение на която управлението на Борисов влезе

в Пантеона на черното безсмъртие

Но сякаш не е имало живи факли, „оперативно интересното лице, което имахме като премиер”, отново ни предлага своите услуги: Борисов, санким, нямало да дезертира като Станишев. А кой хвърли кърпата на 20 февруари и се кри като мишок цял месец?! Единствената му грешка била, че късно сменил някои министри. Само че нали той обяви 2010 г. за „Годината на Дянков”, а 2011 г. за „Годината на Трайков”? Нали той подритваше своя земеделски министър Мирослав Найденов пред смаяния поглед на японските домакини, вместо да го предаде в ръцете на прокуратурата? Нали той ставаше и лягаше с мантрите на Дянков за „балансирания бюджет” и „финансовата стабилност”? И продължава да се хвали колко успешно неговото правителство е усвоявало европейските фондове, възстановени благодарение на Жозе Барозу. „Да се свети името му!” – вдигна молитвено ръце бившият премиер пред „актива” на ГЕРБ в зала „Арена Армеец”.

И това доживяхме – „Буда” да нарича християнския бог „началника”, а да слави като Господ „благодетеля” Барозу!

В деня на Бойко-Борисовото „БокоЯвление” в спортната зала на София, от екрана на „БокуНенавистната” телевизия СКАТ разказаха нещо, което прилича  на виц, но е по-вероятно от „обоснованото предположение” на Цветанов за участието на „Хизбула” в атентата на летище „Сарафово”. Когато от ПАСЕ запитали Борисов как се оправя с малцинствата, той посочил мургавия бивш министър на транспорта Ивайло Московски и рекъл: „Ето бе, направих го министър. Той е от малцинствата!”. „Ако го бяха запитали как работи с гей общността, кого ли щеше да посочи?” – попита водещият Стефан Солаков. Ние пък се питаме как ще бъде трансформирано в ромските гета Бойковото откровение: „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме толкова добре”. Най-вероятно ще придобие следния вид: „Аз съм циганин и вие сте цигани – гласувайте за „своята” ГЕРБ!”

Бойко Борисов

лъга „успешно” като вретенарка циганка цели три и кусур години

и няма изгледи да спре, въпреки печалните последици от неговото управление.

С тази разлика, че вместо работни места и европейски доходи на гражданите, днес обещава герберите „да работят от сутрин до вечер” за решаване на техните проблеми. Очевидно футболът в Бистрица ще остане сираче. „Работа, работа и пак работа!” – декларира Бойко.

Другите обещавали разкриване на работни места, щедри заплати и пенсии, а той – работа. Същински последовател на Чърчил, Мусолини и Хитлер едновременно. И те осигуряваха работа: в лагерите! Иначе каква ще е тази работа, щом няма да се разкриват работни места? Отговорът се крие в подаръците, които бяха раздадени на всеки един от 15 000–ите участници в сборището, наречено Национална партийна конференция: автографи и картички с образа на партийния вожд, ключодържатели и колоди карти с логото на ГЕРБ („Имаме воля”), брандирани ментови бонбони и по един… син балон. Така че вместо да четат вестници, депутатите и общинските съветници от ГЕРБ просто ще надуват сини балони и ще плющят карти!

Оказва се, че само част от „Наглите” са въдворени в затвора: останалите маршируват бодро към сладкия живот в следващия мандат… Президентът Росен Плевнелиев призовава за молитви срещу самозапалванията, служебният премиер Марин Райков раздава библии на министрите си, преди да гласуват спешни мерки за подпомагане на най-уязвимите граждани, а Борисов и Цветанов раздават ментови бонбони и тестета карти.

Малко преди форума на ГЕРБ, над България „изгря слънце”, което освети старите и новите дупки в асфалта на Бойко Борисов. Преди да е заработил с целия си капацитет “Дунав мост – 2”, върху платното на “Дунав мост – 1” се отвори огромна дупка и движението на тежкотоварни камиони бе пренасочено към ферибота при Свищов. А лично Бойко Борисов преряза през 2011 г. лентата на „отремонтирания” български участък от „Моста на дружбата”!

Малко преди да зейне дупката на моста при Русе, стрес преживя и енергийната ни система. Скромните ни енергийни мощности изведнъж ке оказаха „излишни”, заради свитото индустриално потребление и напълно преустановения износ на електроенергия за съседните страни. Други страни страдат от недостиг на електричество, а ние изпитваме „затруднение от излишък”.

По аналогични причини „излишни” се оказаха и БДЖ „Товарни превози”: затворените заводи и фирми не консумират ток, понеже не произвеждат нищо и железницата няма какво да превозва. И тъй като токът не може да се съхранява, стигна се до изключването на част от т. нар. възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и намаляване на мощностите на ТЕЦ и единия реактор на АЕЦ „Козлодуй”.

Настъпи оживление само за водноелектрическите  централи (ВЕЦ): язовирите преливат и е грехота водата да се изпуска, без да задейства турбините на ВЕЦ. На лято и да искаме, няма да има какво да източваме от язовирите.

Илюстрация за герберската некадърност в управлението на енергетиката е фактът, че само след месец единият блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян за планов ремонт. А пролетното пълноводие бе предвидимо от гордите останки на останалите у нас метеороложки станции (и на тях им извадиха ножа преди две години) и този ремонт можеще да се изтегли с един месец напред! Можеше, но нали назначеният от ГЕРБ директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов не е ядрен специалист, а експерт по рекламата! Казано иначе –

„калинка” с панталон

И за неговото спускане с парашут ли е виновна тройната коалиция?

Сега сме в положение, което в шахмата наричат „цуг-цванг”. Сиреч, липса на полезен ход. Ха си мръднал някоя фигура, ха си загубил партията.

Собствениците на ВЕИ заплашват да съдят ЕРП-тата; ЧЕЗ съди България заради заплахата да й бъде отнет лицензът; съседните страни не искат да купуват скъп ток; миньорите плашат с гражданско неподчинение заради намалената консумация на въглища в ТЕЦ, а родните консуматори (битови и индустриални) настояват евтиният ток от АЕЦ да не се изнася. И тъй като на нашите управници вторият акъл им идва късно, оплетоха се в абсурдни оправдания и още по-абсурдни предложения за решаване на проблема.

Вместо да признаят, че износът на ток за чужбина е спрян, понеже другите страни не желаят да плащат такси за пренос и зелена енергия, те заговориха за колапс на системата, за токов режим и дори за повишаване на цената на тока от 1 юли т. г.

Намериха се и такива, които предложиха да се закрие АЕЦ „Козлодуй”, понеже от ЕК ни задължавали да построим хранилище за отработеното ядрено гориво (което все още извозваме в Русия), това щяло да повлече нови разходи за НЕК и да оскъпи електричеството от АЕЦ. То бива лицемерие и русофобия, но чак толкова не бива! Не Русия, а прехваленият ЕС ни наложи нормата до 20 % от произвежданата електроенергия да бъде от ВЕИ. Да не говорим за квотите, които ни се отпускат за вредни емисии в атмосферата, една от причините за които са ТЕЦ. В крайна сметка и икономиката, и енергетиката на България стават неконкурентоспособни.

Във Великобритания управляващата десница затваря вратите за български гастарбайтери, министрите на Ангела Меркел не ни щат в Шенген, но ГЕРБ и Бойко Борисов се радват на подкрепата на ЕНП. Какво печели България от тази подкрепа на думи?

Сега някакво журналистическо разследване вади на показ кирливите ризи на офшорните зони, превърнали се в оазиси за изпиране на мръсни пари и укриване на доходи от данъчните служби в съответните страни. Бъдете сигурни, че ако сред близо 120 000-ите нарушители има десет българи, точно те ще бъдат посочени с пръст! Нищо чудно да се окажат колективни членове на ЕНП в качеството им на шефове, активисти и спонсори на ГЕРБ. Притисната от обществения интерес, прокуратурата ще започне безкрайни разследвания срещу „неизвестни извършители”, които няма да приключат с присъди. Напоследък най-големите престъпления в България се вършат все от „неизвестни” (за разследващите прокурори) извършители.

Неизвестно е, кой е разпоредил незаконните подслушвания в рамките на регламентираните такива. Нито пък, защо събраните с използване на СРС улики не важат в съда, ако уличават управляващите или представителите на Темида. Неизвестно е и кой чиновник от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е „забравил” да поиска полагащите се на държавата 600 млн. лв. от печалбите на ЧЕЗ, преди Борисов да продаде остатъка от 33 % от държавната собственост в електроразпределението. Тези, които и през 2009 г., и днес обещават прозрачно управление, дали ще кажат на кого подариха тези 33 % в ЕРП?

Къде е „очилатият Брад Пит” от СБ

който близо четири години подлагаше пенсионерите на геноцид, вместо да прибере полагащия се на държавата дивидент? Сега от ГЕРБ си бършат задните части с образа на Дянков, но да не би Станишев да им го натресе за вицепремиер и министър на финансите? Късно е да се гнусят от „Дянко(в) Хаирсъзина”.

Ако след всичко, което ни сполетя през последните четири години има българи, деклариращи, че отново ще гласуват за ГЕРБ, значи Симеон Борисов, на когото Бойко Борисов беше и главен секретар на МВР, е бил прав за сбъркания чип. Само много объркани и отчаяни хора могат да се хвърлят от врата на Костов, на „царската” шия и оттам на дебелия врат на Бойко Борисов.

Но ако на 12 май пак изберат да ги тероризират пожарникари и физкултурници, пребивавали и в подземния свят, всеки, който ги сравни с животните ще трябва да се извини на последните. Включително на прасетата, които не по своя воля отидоха пред НС да подкрепят „кръстника на свиневъдите” Бойко Борисов!

В природата животните или загиват при първото невнимание, или се научават да заобикалят от километри мястото на злополучното приключение. С хората не винаги е така. Философите определят човека като „мислещо животно”, но ако става дума за българите, доста от тях са „късно мислещи животни”. Те първо гласуват или пасуват „протестно”, после се тюхкат за последствията. Ето защо денят за размисъл трябва да се отмени. Време за размисъл до следващите избори – бол! И за разкаяние също. Макар турците да казват „Сон пишманлък файда етмез” („Няма полза от закъсняло разкаяние”), по-добре късно, отколкото никога.

Слушайки какви спорове се вихрят относно (не)възможността изборите да бъдат фалшифицирани, неволно си спомняме Алековия фейлетон

„Гасете свещите!”

Разбира се, през май слънцето изгрява рано, денят е по-дълг и до гасене на свещите няма да се стигне, освен в някои планински селища. Напълно реална е обаче опасността токът да бъде прекъснат „целесъобразно”, компютрите и копирните машини в избирателните секции да станат излишни, а в суматохата да изчезнат цели чували с бюлетини. Добавете и отрепетираните практики за умишлено създаване на хаос при предаването на чувалите с изборните протоколи в РИК, както и за купуването на цели изборни комисии, и ще ви се изпарят от главите всякакви илюзии за честна борба. Още повече че за честността на изборите ще наблюдава един екип, наречен изборен борд, всеки член на който е свързан с Цветан Цветанов. На всичко отгоре за обществения ред ще бди МВР, начело с главния секретар Калин Георгиев, който не крие, че е човек на Бойко Борисов.

Придворната социоложка на ГЕРБ Мира Радева (Янова) и тя е на разположение. Без друго госпожата вече оповести и процента, с който Борисов ще спечели изборите – 30 %. Затова не се учудваме, че Цветан Цветанов се обърна към докараните от цялата страна чиновници в спортната зала в София с думите: „Уважаеми победители!”. Да превърнеш страната си в безлюдна пустиня и да наречеш това победа – какво падение?! Боже, пази България!

Другаде демокрацията може да означава плурализъм, свобода на медиите, честни и прозрачни избори, но у нас, под управлението на ГЕРБ, всичко е симулация. В това число и жалбите на Борисов, че ГЕРБ нямали своя медиа. За какво им е да издържат телевизия, радио и вестник, когато са обвързали финансово и компроматно всички основни национални медии?

Многопартийността също е камуфлаж на полицейщината: за участие във вота на 12 май са регистрирани 38 партии и 7 коалиции, но повечето от тях са за цвят. В България изборите се „печелят” не чрез урните, а с пари и „малце кьотек”. И докато 100 000 души на улицата не извикат „Оставка!”, мързеливите политически шарани не помръдват от дъното. А когато се събудят, излизат да се понахранят и поиграят на повърхността, след което отново се потапят в дълбокото и блатото застива.

Ето защо девизът на българския избирател трябва да бъде: „Уважение всекиму, доверие на вересия никому!”.

Казано иначе, ако искаме бюрокрацията да работи и за нас, трябва сопата да не слиза от гърба й! Не с библии и евангелия, а със сопа се лекуват управленски пороци като мързел, безхаберие и корупция. Или както пише Любен Каравелов, докато е председател на БРЦК: „Свободата не ще Екзарх, иска Караджата!”

Петко ПЕТКОВ (в. Нова Зора)

Публикувано на Избори, Политика и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s