“Коалиция за България” обяви младите за посланици на зелената политика


Първа среща по проблемите на екологията и земеделието, на която присъстваха млади членове и симпатизанти на “Коалиция за България” от различни градове в страната, беше проведена днес, 22 април, в конферентната зала на хотел “Верея” в Стара Загора. На нея гост беше водачът на листата на коалицията в 27-ми МИР Сергей Станишев – председател на БСП и президент на ПЕС. „Земеделие и екология в бяло, зелено и червено“ бе мотото на инициативата, на която присъстваха и кандидат-депутатите  от Старозагорския избирателен район Георги Гьоков и Румен Димитров. Говорител по темата „Земеделие“ беше Явор Гечев – председател на Младежкото обединение в БСП и водач на листата на „Коалиция за България“ в 8-ми многомандатен избирателен район-Добрич, а по темата „Екология” – Рая Петкова – кандидат за народен представител в 24-ти многомандатен избирателен район-София, и Атанас Костадинов – експерт в сектор „Екология“ и зам.-министър в МОСВ в правителството на Сергей Станишев. Преди началото на презентациите лидерът на червените връчи членски книжки на новоприетите млади социалисти Гергана Ушева, Димитър Динков, Даниел Димитров, Мирослав Атанасов, Георги Господинов, Росица Господинова, Йордан Ангелов и Гергана Цанева.

Сергей Станишев

Сергей Станишев

“Влизаме в тази кампания с ясна политика по зелената тема. Ценностите, свързани с нея, както и опазването на околната среда се превърнаха в голям обществен проблем. БСП винаги е имала много ясна позиция по отношение на зелената природа. Няколко най-важни неща са нашият капитал пред обществото: спиране на всякакви действия по приемане на изменения в Закона за ГМО, на всички действия за проучване за шистов газ у нас като вредна за здравето на хората технология, както и прекратяване на стихийното застрояване на Черноморието”, каза пред присъстващите Сергей Станишев и допълни, че “Коалиция за България” е за провеждане на местен референдум в Стара Загора за полигон “Змейово”.

Създаване на Държавна агенция за земята, която да регулира поземлените отношения, инвестиции в инфраструктурата; усвояване на еврофондове, децентрализация на обработката на проектите за тях; иновации чрез развитие на науката; пакет от мерки за стабилизиране и развитие на кооперациите; обединяване в един сектор на селското стопанство и хранителната промишленост; държавни гаранции за нисколихвени кредити; въвеждане на електронно досие; нов подход в очертаването на земеделската земя са част от ангажиментите, които оформят рамката на целите по отношение на земеделието.

Развитието на животновъдството и зеленчукопроизводството, минаване от традиционно към интензивно земеделие чрез звената на Селскостопанската академия; изграждане на нови хидромелиоративни съоръжения, създаване на взаимовръзка между селското стопанство и преработвателната индустрия са другите цели, които за залегнали в програмата на “Коалиция за България” по темата “Земеделие”.

Диляна Начкова – лидер на младежката организация на БСП в Стара Загора, открива срещата. Отляво надясно: Явор Гечев, Сергей Станишев и Петър Курумбашев

Диляна Начкова – лидер на младежката организация на БСП в Стара Загора, открива срещата. Отляво надясно: Явор Гечев, Сергей Станишев и Петър Курумбашев

“Повишане на консумацията на български продукти със по 5% на година е другата ни цел. Искаме да върнем стандартите по БДС с условието 95% от вложените в продуктите материали да са от български произход”, посочи индикаторите за чистотата на храните Явор Гечев.

По темата “Екология” говориха Рая Петкова и Атанас Костадинов. Като най-амбициозната мярка Костадинов посочи националната стратегия за нисковъглеродна икономика за периода 2013-2020 година. Устойчив микс в електропроизводството и актуализиране на концесионните режими и практики са другият репер в управленския проект на БСП в сектор “Околна среда и климатични промени”.

“Екологичната идея е близка до лявата идея, а амбицията е младите социалисти да поемат инициативата да са носителите на „зелената идея”, която по същество е нашето бъдеще. Трите основни постулата са „Зелен кодекс”, „ Зелен растеж” и „Зелени градове”. Всички те са ясно разписани като бъдещи политики на БСП. Тези три опорни точки са нашият поглед към бъдещето за природата, икономиката и за хората”, подчерта Атанас Костадинов.

“Развиваме подхода на устойчивия зелен растеж, който е базиран на икономическите, социалните и екологичните императиви. На свръхпроизводството, свръхпотреблението и използването на околната среда за акумулиране на свръхпечалба за монополи и корпорации противопоставяме ограничаване на използването на невъзобновяемите енергийни ресурси, енергийната ефективност, борбата с климатичните промени, прехода към нисковъглеродна икономика, съвременно образование и изкореняване на бедността”, е записано в проекта, съобразен с основните стратегически документи на ЕС и ООН, които са в посока постигане на устойчива околна среда.

Със “Зелена политика” в името на природата и на хората, които живеят в нея, се ангажират от “Коалиция за България”, както и с обособяването й в нова, отделна категория. Според социалистите, устойчивият зелен растеж е в основата на икономическото развитие на България, той ще осигури конкурентни предимства на страната ни.

След двете презентации се състоя дискусия по темата, в която се включи и представителят на “Екогласност” Росен Георгиев, а неин модератор беше Петър Курумбашев, водач на листата в 24-ти многомандатен избирателен район-София (какви въпроси бяха зададени и какви отговори дадоха експертите по темата, четете в отделен материал).

Димка Кабаиванова (nikak.bg)

Публикувано на Избори, Новини, Политика и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s