Да почистим България за един ден!


B_BСкандалите хранят медиите, а в нормални страни свалят политиците от власт или от партийните предизборни листи.

У нас, ако вярваме на купените от ГЕРБ „безпристрастни” социолози и политолози, е обратното: колкото по-нелицеприятни факти излизат за управлението на Борисов и Цветанов, толкова по нараства електоралната подкрепа за партията. Но дори в оптимистичните им (за ГЕРБ) пророчества да има и зрънце истина, пак си струва да се тревожим за психическото здраве на нацията.

Ако след 3,5 години замразяване на доходите 22 на сто от анкетираните граждани отговарят, че ще гласуват за Бойко Борисов, “Цецо Кумецо” и компания, спокойно може да твърдим, че поне 1,2 млн. граждани у нас са развили така нареченият Стокхолмски синдром, тоест, влюбили са се в своите похитители и мъчители. При 30 % поддръжка за ГЕРБ вече не могат да помогнат и психиатрите…

Положението на тези отчаяни гербери описа чудесно в. „Сега”: „Подслушваха ме оня ден, грабиха ме вчера, лъжат ме днес, утре ще гласувам, а вдругиден ще се гръмна” (24.04.2013). Ако това е „разумен избор”, нека никой в България да не се учудва, че вместо на 20 април да честваме 137-годишнината от Априлското въстание, у нас по инициатива Би Ти Ви се проведе кампания: „Да изчистим България за един ден”. Естествено, натрупаният за 364 дни боклук не може да се изчисти за един ден, но дори и няколкото тона, събрани на този своеобразен ленински съботник, се извозваха в продължение на два дена. Оставаше и да се къпем веднъж в годината…

В началото бе Словото” – пише в книга „Битие” на Стария завет. Нашата съвременност дописа този текст по следния начин: „После дойдоха подслушванията и записите със СРС, осъществени от Цветановото МВР срещу 100 млн. лева на година”. Отделен е въпросът срещу какви пари тези записи „изтичат” към медиите, особено в предизборни периоди.

Прокуратурата пресметна, че откакто Цветан Цветанов е станал шеф на МВР, ведомството му е поискало и получило 115 000 разрешения за използване на СРС, от които едва 5 % са влезли в съда като веществени доказателства! Част от останалите СРС ги чухме покрай скандала „Ало, Ваньо”. Тогава стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се „бори” с контрабандата, нареждайки митничарите „да не закачат” Мишо Бирата. Други записи тепърва ще озвучават медийното пространство, въпреки опитите на отстранения от СДОТО Радко Димитров да ги изтрие от твърдия диск на записващото устройство с помощта на „метафорична” отвертка.

Низвергнатият от ГЕРБ бивш министър на земеделието Мирослав Найденов вече заяви, че е бил обект на незаконно подслушване, визирайки единия от бившите вицепремиери, който не е Дянков. Ето защо се надяваме, че този път прокуратурата ще потърси виновника по-високо от служба СДОТО. Тоест, в антуража на министъра на вътрешните работи, на когото службата е директно подчинена. И тъй като според прокурорите оборудваният с подслушвателна техника автомобил кръстосвал софийските улици и при служебното правителство, редно е заедно с Цветан Цветанов да бъдат разследвани служебният министър Петя Първанова и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Последните двама – и затова, че са възпрепятствали прокурорската проверка.

Впрочем, докато прокуратурата се канеше да извика специалист от фирмата производител, за да се опита да възстанови изтритата информация за подслушванията, а главният секретар на МВР Калин Георгиев и служебният министър г-жа Петя Първанова уверяваха, че информацията не е изтрита, а само снета и архивирана, за да се разтовари паметта на машината, един ученик от Природо-математическата гимназия (ПМГ) в София показа пред Сашо Диков как може да се възстановят изтритите файлове. Такава програма има и използването й е толкова просто, че дори Цветан Цветанов би могъл да го направи. Да не говорим за Радко Димитров, който според Калин Георгиев бил обиден повече от това, че го изкарали технически неграмотен, отколкото че го наричали бандит. Бандит – това звучи гордо! Но ако твърдият диск не е „разглобен” с чук и между възстановената и „архивираната” информация има и най-малка разлика, показания пред прокуратурата трябва да дават не само въпросните служители на СДОТО. Цветанов и Първанова трябва да бъдат привлечени под отговорност, защото не са осъществявали контрол върху използването на СРС, на което ги задължава Законът за СРС, а Калин Георгиев – заради сляпата защита на хора, за които твърди, че не ги познава и не са му пряко подчинени. Подобно „доверие” намирисва на съучастие в престъплението.

Понеже една беда никога не идва сама, преди да е заглъхнал скандалът с подслушванията, гръмна нов: към медиите „изтекоха” документи, показващи, че в края на 20 и началото на 21 век срещу днешния шеф на ГДБОП Станимир Флоров е имало разследвания за вземане на подкупи в особено големи размери и за покровителстване на разпространението на дрога. Един Господ знае защо разследването е било преустановено, но понеже една неосъществена идея не може да се смята за опровергана, нито за потвърдена, така и едно потулено разследване за престъпление не може да се смята за доказателство, че престъплението не се е състояло. Озадачават и опитите на Борисов и Цветанов да припишат кариерния възход на Станимир Флоров на бившия министър на вътрешните работи в правителството на тройната коалиция Михаил Миков. Защото Цветанов, Флоров и съпругът на шефката на СГС Владимира Янева са не само състуденти от ВИФ, а и семейни приятели. Флоров дори е кум на Цветанов и това няма как да се пришие на тройната коалиция. Ако при министерстването на Михаил Миков, Флоров (по предложение на главния секретар на МВР Павлин Димитров) е бил назначен за временно изпълняващ длъжността началник на отдела за борба с наркотиците, при Цветанов се е издигнал до директор на новосъздадената ГДБОП, пряко подчинена на министъра на вътрешните работи. Освен това е станал и заместник на главния секретар Калин Георгиев. Как Цветанов с неговите „магарешки уши” не е разбрал за рушветчийското  приключение на своя кум? Обяснението е едно: знаел е твърде добре, но гарван гарвану око не вади. Просто са се срещнали две сродни души, с еднакви морални критерии, или липса на такива.

На 23 април бившият вътрешен министър Цветанов бе извикан в Националната следствена служба и няколко часа бе разпитван по случая с Флоров. Дали някога ще отговаря и за незаконните подслушвания? Впрочем, реакцията на Борисов и Цветанов във връзка с този случай е аналогична на тази с подслушванията: не ги интересува съдържанието на документите, а защо огласяването им става чак сега, когато предстоят избори. А как обясниха случая „Ало, Ваньо” като нямаше избори? Записът, санким, бил манипулиран. Демек, презаписан на флашка… Днес с цялото си нахалство те и някои прогерберски журналисти обвиняват Станишев за подадения в прокуратурата анонимен сигнал и неговото предварително огласяване в медиите. Така, видите ли, бил създал предпоставки за заличаване на следите. А ако Станишев не беше съобщил на медиите за тази анонимка, дали Сотир Цацаров щеше да изпрати в МВР 12 прокурори? Не задължава ли законът всеки гражданин, който има информация за извършено или подготвено престъпление, да уведоми пазителите на реда? Друг е въпросът, че ако главният прокурор беше взел незабавно мерки за блокиране на достъпа до специалната подслушвателна техника, Радко Димитров нямаше да „архивира” информацията с отвертка… Но след като президентът Росен Плевнелиев назначи за служебен вътрешен министър човек на Цветанов и мълча като риба две седмици по скандала с подслушванията, нищо чудно на записите да се чуят и негови разговори.

Няма добро не наказано. Затова, вместо да „дава шанс” на служебния министър Първанова по скандала с Флоров, най-добре беше незабавно да я отстрани от МВР и да назначи човек, който няма да изпълнява указанията на Цветанов и Борисов.

Гръмването на двата скандала в предизборна обстановка не е повод за тяхното неглижиране. Що се отнася до главния секретар на МВР, след като гордо заяви пред Росен Петров от Би Ти Ви „Да, негов човек съм!” (на Бойко Борисов – б.р.), той отдавна трябваше да бъде пуснат в безсрочен отпуск докато минат изборите. Но при положение, че докато беше министър на регионалното развитие и благоустройството г-н Плевнелиев каза, че нямал нищо против да бъде подслушван, би било проява на непоследователност днес да осъжда нерегламентираните подслушвания на МВР.Тревогата” му по двата скандала е обикновено театралничене: хем се безпокои, хем оставя виновниците да заличават следите на беззаконията.

Всичко си идва на мястото: назначеният от Плевнелиев служебен премиер Марин Райков обяви въпроса за досиетата на ДС за „чалгата на прехода”; президентът декларира, че не слуша и не разбира тази музика; служебният министър и главният секретар на МВР не виждат никакви нарушения в регистрираните от уличните камери (но неотбелязани в пътните листи) воаяжи на подслушвателната техника по улиците на София; бившите премиер и министър на вътрешните работи на ГЕРБ продължават „срещите си с народа”, изтъквайки своите „успехи” в борбата с организираната престъпност. Имената на техните „операции” вече ги научиха и кучетата. Все едно, че организираната престъпност направо замръзва само като чуе имената на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Калин Георгиев и Станимир Флоров!.. Случаят с отвличането и 48 дневния плен на Лара, 10-годишната дъщеря на „кокаиновия крал” Евелин Банев Брендо показа обратното. Детето беше отвлечено посред бял ден, а на 21 април беше освободено: според някои медии – срещу откуп от 500 000 евро. Понеже в момента на отвличането му Цветанов все още беше министър на вътрешните работи, а при освобождаването не е, при по-развинтена фантазия някой би казал, че всичко е било, за да се свали Цветанов. Тоест, той не е пречупил гръбнака на организираната престъпност, а е допринесъл за появата на нова група „Наглите”. Възможно е, разбира се, похитителите да са целели да накарат Брендо да мълчи за нарко бизнеса, но тогава те биха могли да са и съпричастни към бившите управляващи.

Много показателен е фактът, че освободиха Лара на 50 метра от 6-о РПУ. Дали ви приличат на изплашени?

Сега МВР издирва два автомобила, но ще хване на босия цървулите: колите вече са пребоядисани, препродадени, изгорени, или изнесени в чужбина. Професионализмът, информираността и дързостта на похитителите подсказват, че сред тях вероятно има ако не действащи, то бивши МВР-кадри. Нали самият Борисов като главен секретар на МВР казваше, че във всяка пътна банда имало по един полицай? Съмнения за съучастие на полицията имаше и в случая с отвлечената и убита Мирослава в Перник. Как така техният сътрудник Чочо хем е участвал в отвличането, хем е признал за убийството, хем накрая се е „самоубил” в присъствието на 10 полицаи, без по ръцете му да останат следи от барут?.. И тогава Цветан Цветанов не беше на предизборно турне, нали? Едно куче свърши работа колкото цяло МВР!

Някои публикации малко пресилено обявиха МВР организирана престъпна група. Ако има такава, тя сигурно ще е на върха на ведомството. Дори и Евгений Дайнов, отначало голям фен на Б. Борисов, наскоро публикува критична книга за управлението на ГЕРБ – „Варварите”. За жалост, неведнъж варварите са унищожавали цели империи като Римската и Византийската, та какво остава за малка България, през която герберите преминаха като марокански скакалци! Впрочем, тя и без друго се самоунищожава, парцелирана на стотици партии-джуджета, част от които ще се борят за плячка на 12 май 2013 г.

Добре би било обаче именно на 12 май българите да си почистят къщата, изхвърляйки на бунището и партията, която ги принуди да се самозапалват от отчаяние. И въпреки че денят за пролетно почистване мина на 20 април, дали 12 май пък няма да сложи началото на едно ново Априлско въстание!?

Ако се сбъднат мрачните прогнози за победа на ГЕРБ или „избори до дупка”, дори днешната мизерия ще ни се стори разкош.

ГЕРБ не може да бъде алтернатива на самата себе си. Второ правителство на Борисов ще бъде по-лошо и от предишното: копието винаги е по-лошо от оригинала поне в политиката.

Затова, преди да гласуват, нека нашите съотечественици си спомнят, че дори във Вашингтон и Брюксел разбраха, че ни управляват престъпници и „воры в законе”, както казват руснаците.

Преди една седмица Държавният департамент на САЩ публикува унищожителен доклад, в който изобличава злоупотребите със СРС, корупцията и полицейщината на герберската власт. Въпросът с незаконните подслушвания се обсъжда и в Европейския парламент. И само Цветанов тълкува „оптимистично” тази реакция на извършените от него и Борисов престъпления против правата и свободите на гражданите.

„А защо не казвате нищо за напредъка?” – упрекна той журналистите, които го питаха за критичния американски доклад. Ако дори „приятелският огън” от САЩ и Брюксел не отрезви бай Ганьо, Гочоолу и Дочоолу и те успеят да фалшифицират и тези избори, наесен ще има не хора факли, а институции факли, та чак до храмовете на Темида. И както е написал поетът, от който остана само едно стъклено око: „Септември ще бъде май!” Но все пак ще е по-разумно да не стигаме чак дотам.

Петко ПЕТКОВ (в. Нова Зора)

Публикувано на Избори, Политика, Статии и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s