„Висящо“ СРС (не кафе!) – голямото подслушване


Tzv_TzvБългарският Уотъргейт, или може би Борисов-Цветанов-Найденовлийкс, или както щете, отключи Кутията на Пандора и ето вече цяла седмица България живее под знака на Голямото подслушване. Междувременно Николай Кокинов подаде оставка. Очакват се и други подобни развития, естествено… Разбра се, че Б. Борисов обича да си разговаря по телефона. Не дълго и не напоително, разговорите повече наподобяват телеграфния стил на “стара пушка”, която си разменя кратки фрази с друга “стара пушка”. На лош език, с нисък стил, нафукано и крайно елементарно. Емблематично дори! И не стига това, ами бил подслушван и домът в Банкя. Неговият! Професионалното предположение на експремиера е, че “има паралелна структура на МВР в държавата, която работи и подслушва, и зад това стоят (познайте бързо кой) Сергей Станишев и хората му”.

Как не се сетихме по-рано!..

Все още непривикнали към тайните на “тайните коридори на властта” у нас, няма как да си представим, че ухо, долепено на вратата (стандартна форма, позната още от комедиографията на Древна Елада и Рим), чува дълбоки държавни тайни, които застрашават чутовно националната сигурност. Още по-внушителна на този фон става надеждата на Б. Борисов, че “истината със сигурност ще излезе наяве рано или късно”. Да, да, надеждата ни е, че тя наистина ще излезе наяве рано. За късното, няма какво да говорим – то скоро ще се види.

Бившият министър на земеделието М. Найденов, набеден и в черна завист и вече с три дела, известен и с един доста цветист прякор, обяви, че по времето на кабинета Борисов МВР масово е подслушвало незаконно не само опозицията и бизнеса, но и министрите. Тезата му потвърди и катарският плажуващ Тр. Трайков. Цветанов бил “превзел” партията от лидера й. Освен това министър М. Найденов облажава себе си като смелчагата, обявил, какво, че “царят е гол”. Лъжа! Царят беше гол, но се “облече” благодарение на цялата тази камарила, която преди 40 дни слезе от сцената на “високата” политика у нас, обаче това е друга тема.

Замерянето с фрази от сорта на “някой каза нещо преди…, виновен ли е или жертва Цв. Цветанов, оперативни работници обикалят пред дома ми, семейството ми бе изтеглено извън България…” започва уморително да дотяга на омърлушения средностатистически българин. Циркът опасно взе да прекалява с нервите на хората и това няма как да не рефлектира върху рейтингите на основните претенденти за спечелване на изборите след седмица-две. Социолозите, чувствителни към “промените в нагласите” също като барометъра на Емил Чолаков, започнаха да броят проценти нагоре-надолу и установиха (дори и Мира Янова – о, чудо!), че ГЕРБ падали, надолу, по популярност.

Мотото на акцията “незаконно подслушване” може да се провиди в думите, отново на Б. Борисов отпреди време, че “министрите трябва да работят така, все едно са слушани и гледани”. Ами тогава какъв е проблемът? Или говорим за “друга пиеса”, господа? Защото подслушанките, изнесени в медиите, не са нищо повече от вестибюлен разговор между завистливи домакини в паузата между две турски сапунки или между 5897-мия и 6789-ия епизод на “Дързост и красота”… На този фон още по-пророчески звучат думите на друг демократичен маг – Костов, който предрича, че в бъдещия парламент “нито една партия няма да остави ненаказано поведението на Борисов и Цветанов”. Браво! Може и казалият тези думи да го отнесе, и по друг параграф.

Като временен резултат от така нахвърляните драски по темата за подслушването в размътеното съзнание на редовия български гражданин се прокрадва една неясна мисъл – че защо не ме подслушват мен? Така и социологическите агенции, и управляващите, и спецструктурите, и градската, районната, окръжната и централната власт ще разберат една голяма тайна – на босия не можеш да му вземеш цървулите! Буквално. Така ще бъде задоволен и социологическият глад за екзитпол и т.н. проучвания на нагласите, ще стане ясно, че ние сме най-бедните в обединеното семейство, че неолибералното управление най харесва да вади нож на умряло куче, че същото притежава вълшебното умение да съдере и десет кожи от гърба на една овца, че въпреки хората-факли токът ще поскъпне – и то много, че носът на демократичния Буратино нараства с неимоверна скорост въпреки заявените лъскави обещания на гербери, демократи в синьо, движещи се българи за граждани и т.н. шменти-капели.

Не ми се подсмихвай, ти си го избира” – тази крилата фраза на Кокинов към Борисов, изпратена в редакции на големи вестници, е изключително подходящо послание към електоралеца с оглед на датата 12 май. Затова сериозно: Българино, мисли кого избираш!

 в. Нова Зора

Публикувано на Новини, Политика, Статии и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s