Когато думите отлитат – Аrroseur arrose


z201318bДен след като бившият земеделски министър Мирослав Найденов заяви пред Би Ти Ви, че Цветан Цветанов е подслушвал всички министри, към медиите „изтече” поредното доказателство за наличие на нерегламентирани подслушвания. Ставаше дума за аудиозапис от къщата в Банкя на бившия премиер Бойко Борисов, разкриващ част от миризливата истина за „успешното” управление на ГЕРБ и за „върховенството на закона”, в което се кълнат всички власти в България.

Престъпният характер на договорките между бившите вече премиер, министър и прокурор, както и просташкият език на първия, не попречиха на домакина Борисов да се направи на жертва на незаконното подслушване на някакво „паралелно” МВР. Видите ли, то било поставило микрофон в собствената му тоалетна (!!!), за да записва неговите „големи и малки нужди”.

Според придружаващия го обяснителен текст аудиозаписът от дома на Борисов е бил направен от мистериозен служител на СДОТО с цел да покаже, че по указания на бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов МВР продължава да подслушва нерегламентирано. Авторът заявяваше освен това, че е отвратен от лицемерието на Борисов и Цветанов, които продължават да отричат своята съпричастност към подобни престъпления.

Борисов дори гарантира за невинността на Цветанов, понеже последният се бил заклел в децата си (боже, да вярваме ли на ушите си?!), че не е разпореждал незаконни подслушвания. Интересно е все пак защо досега не е „изтичал” запис със СРС, от който да звучи гласът на бившия вътрешен министър? А той е виден партиен строител, заместник-председател на партия ГЕРБ и шеф на предизборния й щаб. Или Цветанов е много предпазлив, или е прекалено добре информиран за използваните СРС.

Третата възможност е точно той да е истинският поръчител и вдъхновител на скандалите с подслушванията, една от целите на които е „дисциплинирането” на неудобни политици, бизнесмени и журналисти. Включително и на самия Борисов, когото „слушалките” хванаха в грях на два пъти. Първия път – когато нареждаше на директора на агенция „Митници” Ваньо Танов митническите инспектори „да не закачат” Мишо Бирата, понеже лично му бил обещал това, и вторият път – в деня, в който прокуратурата щеше да оповести заключенията си от проверката за незаконните подслушвания на МВР.

Оказа се, че тогава трима „съдружници в престъплението” – Бойко Борисов, Миро Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, са заговорничили против правосъдието. И въпреки че бивши министри на ГЕРБ като М. Найденов и Тр. Трайков, и бивши депутати като Емил Димитров и Иван Петров (бивш шеф на РДВР в Хасково), посочват Цветанов за поръчител на незаконните подслушвания, Борисов отказва да освободи Цветанов от партийния пост и от предизборните листи на ГЕРБ. Напротив, заяви, че партия ГЕРБ била на Цветанов!

А някои наивно си мислеха, че ГЕРБ е на Бойко Борисов

О, неразумни и юроде… Дори когато на 30 април т. г. Софийска градска прокуратура оповести, че е събрала достатъчно доказателства за съучастието на Цветанов в престъпните действия на подчинената му служба СДОТО, Борисов продължи да се държи, сякаш нищо не е станало. Само кандидатдепутатският имунитет на Цветанов го пази от арест, но той няма никакво намерение да се лиши от него доброволно. Щял, санким, да се запознае с обвиненията на прокуратурата и след това да вземе решение. Невинен човек, който „винаги е спазвал законите”, нуждае ли се от имунитет? Не, но Борисов знае, че започне ли да потъва, Цветанов ще повлече и него. Затова и той не му предлага да се откаже от въпросния имунитет.

Българската политика през последните 24 години не познава безкористни „приятелства”. А традиционният народен скептицизъм относно морала на управниците засилва съмненията, че в основата на „дружбата” между премиер и министър, от които първият е подслушван, а вторият – организатор на подслушването, стоят причини, далеч от приятелството. Опитът и логиката подсказват, че в случая с Борисов и Цветанов по-скоро става дума за взаимна зависимост – също както между „съдружници в престъплението”…

Междувпрочем, записаният разговор между Борисов, Найденов и Кокинов документира няколко престъпления на куп.

Първо, тримата обсъждат възможностите за повлияване на прокуратурата с цел да бъдат прекратени делата срещу бившия министър на земеделието, обвинен в злоупотреби с европейски пари и предлагане на подкуп на бившия директор на ДФ „Земеделие” Светослав Симеонов с цел опрощаване на ДДС на „приятелски фирми”. Обаче Борисов е разтревожен не от кражбата на пари в Министерството на земеделието, горите и храните, а от факта, че парите са европейски. Своите граждани можеш да крадеш безнаказано, но пипнеш ли европейски пари – ще те ударят през ръцете!

Второ, на срещата се „обменя” поверителна информация от доклада на прокуратурата относно нерегламентираните подслушвания на МВР. Заключенията на проверката (или самият доклад?), съобщени му от Николай Кокинов, Борисов съобщава незабавно по телефона на Цветан Цветанов, който по това време гостува при Бареков в Тв 7. Целта очевидно е да може Цветанов да подготви своята защитна пледоария. Човек с чиста съвест има ли нужда от такава информация? Още повече че главният прокурор Сотир Цацаров – според Николай Кокинов, – е бил „избран” от самия Бойко Борисов. Такъв страх от „свой човек” може да изпитва само човек, който е престъпил всички закони и знае, че го грози затвор.

Трето, освен че на срещата Николай Кокинов натяква на Борисов за неговото кадруване в прокуратурата, описва и последиците от намесата на изпълнителната власт в системата на правосъдието, имайки предвид борбата на различните лобита в прокуратурата (президентско и премиерско). Оценката му за гей ориентацията на неговите заместници прави толкова силно впечатление на Борисов, че той самият е готов да се нарече „пидал” за да изглеждал умен! Затова не обръща внимание на жалбите на Кокинов от „репресиите” на Сотир Цацаров над него и Роман Василев (понеже били хора на Борисов), нито пък обещава да му помогне да се прехвърли в Апелативна прокуратура. Сякаш домакинът е знаел, че разговорът им се записва чак до тоалетната!? Накрая злополучният прокурор разказва, че в следствието и прокуратурата се водят пазарлъци и се предлагат пари на свидетели за натопяването на заподозрени. Така се готвели да накарат пиарката, с която живеел Найденов, да го предаде.

Върховенство на закона ли?!

Четвърто, и Борисов, и Кокинов дават да се разбере, че отдавна са били в течение на злоупотребите в МЗГХ, но не коментират защо са проспали възможността да ги пресекат навреме. Това неглижиране на проблемите намирисва на съучастничество, подобно на „контрола” на вътрешния министър върху използването на СРС. Напротив, Борисов признава, че непрекъснато е „успокоявал” Мирослав Найденов, подканяйки го „да реши въпроса”. Факт е и че той влачеше М. Найденов със себе си и в Япония, и в Азърбайджан и къде ли не. Дори когато беше подгонен от прокуратурата и изваден от листите на ГЕРБ, Найденов не се оплака от лошо отношение от страна на Борисов. Атакува само Цветан Цветанов за подслушванията на министрите от кабинета. Но Цветанов е като тиган с тефлоново покритие, поне пред Борисов: невинен дори след доказване на противното!

Въпреки събраните доказателства, прокуратурата ще чака да минат изборите, преди да реши дали да поиска имунитета на бившия шеф на МВР. На доброволен отказ от имунитет от страна на Цветанов прокуратурата не се и надява, поради което няма вече да го разпитва дори. Там по-скоро ще бъдат „поканени” Борисов, Найденов и Кокинов. „Пропее” ли Цветанов, гори Бойко Борисов! Страхът от Цветанов е толкова голям, че бившият герберски депутат Емил Димитров и бившият министър на земеделието Мирослав Найденов го нападнаха едва след като предвидливо изпратиха семействата си в чужбина. Жената на Мирослав Найденов опроверга твърденията на Цветанов, че е подала молба за развод. Макар че според Борисов и Цветанов бившият ветеринар „живее” със своята пиарка. (Един вид, разкарал е жена си, за да не пречи на новото му съжителство.) Въпреки всичко, прокуратурата взе насериозно заплахата за живота му и го обяви за „защитен свидетел”, без да променя самоличността и местожителството му. Според логиката на Борисов, най-добре щеше да се гарантира животът на бившия ветеринар, ако го бяха прибрала в следствения арест, но нейсе!

Е. Димитров и М. Найденов могат да изпратят семействата си и на Сейшелските острови, но къде да се скрият от апашите останалите граждани, заспиващи с брадва под възглавницата?

Абсолютно излишно е прокуратурата да проверява автентичността на записа. Може да се спори само дали записът е фиксирал всичко казано от тримата… заговорници. Оставката на прокурора Кокинов от заеманата длъжност (и от магистратурата изобщо) категорично отхвърля всякакви съмнения. Не го отрича и Бойко Борисов, макар да се опитва с шутовски номера да отвлича вниманието от собственото си съучастие в обреченото съзаклятие.

Още по-жалки са опитите на Цветанов вината за този запис да бъде приписана на Мирослав Найденов, понеже той бил поискал разрешение да ползва тоалетната и на записа, освен тупането на сърцетому, се чувал звук от… тоалетно казанче. Възможно е някой да е монтирал съответния „бръмбар” в мобилния телефон на М. Найденов. А както признаха той и президентът Росен Плевнелиев, преди да разговарят, двамата са си оставили телефоните при секретарката на държавния глава. Свържете този факт с оставките на съветниците на Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев и Маринов и при по-богата фантазия може да заключите, че там е „заровено кучето” на поредния скандал с подслушването. Сиреч, „бръмбарът” може да е бил монтиран в телефона на Найденов, докато той е разговарял с „културния човек” Росен Плевнелиев.

И пак да напомним – досега не е изтекло СРС с гласа на Цветан Цветанов. Нито го подслушват, нито го записват. Дори „Киностудия МВР” не направи клип за неговите подвизи, а снимаше качулки и прокурори като например Роман Василев.

Много хора се дистанцират от СРС-скандалите, смятайки, че „официалното” МВР и „паралелното” такова са различни и подслушват, макар и незаконно, само министри, депутати, олигарси, журналисти и други „престъпници”. Действително, обикновените граждани няма да се нахранят, облекат, сгреят, излекуват или образоват от поредното разкритие за вълчите нрави на управляващата върхушка. Нито пък от това, че се доказва по безспорен начин съществуването на паралелен свят, в който цари атмосфера на взаимно недоверие, неморални сделки със съвестта и попълване на компроматни досиета с цел шантажиране на подслушваните субекти. Обаче неморалността на управниците, гузната им съвест и техният страх от един или друг фюрер влияят пряко върху взетите управленски решения. Престъпниците, изкарани на върха на държавата, превръщат цялото правителство в организирана престъпна група! Такива като Борисов и Цветанов могат да виреят само в атмосфера на култ и преклонение пред облечената с власт простотия, насаждана от самите тях.

Ако след всичко случило се за 3,5 години управление на ГЕРБ (разорение на дребния и средния бизнес, 12 % безработица, замразени доходи, 1/4 от населението под официалното равнище на бедността, полицейски рекет, липса на каквато и да е сигурност за живота и имота на хората, фрапиращи нарушения на човешките права, липса на правосъдие, растяща неграмотност, откровени национални предателства и т.н.) възрастни хора декларират подкрепа за ГЕРБ и обвиняват за своите беди комунизма, нацията има нужда от колективен психиатър. Колективни хипнотизатори – наспорил Господ! Но

няма лек за къса памет

Има само наказание чрез повторение на злополучния опит – за всички, не само за привържениците на Борисов.

Феновете на Бойко Борисов в Испания, Германия, Белгия, Швейцария или Скандинавския полуостров, вместо да ни агитират по телефона за ГЕРБ, да бяха обяснили защо не се завърнаха тук при последното правителство. И няма да се завърнат! Дори ако Борисов – не дай Боже! – отново  спечели изборите. Мира Радева посмали лъжите, но пак пророкува победа на ГЕРБ с 28,3 %… С едно „малко” уточнение, че изследването на MBMD било проведено преди скандалите с подслушванията. Тоест, ако накрая каруцата на ГЕРБ се обърне, виновен ще е… Миро Найденов!

Такава позиция е много удобна, но е изцяло гнила – както би казал другарят Сталин… Що се отнася до подслушванията, ако един бивш премиер след 3,5 години управление твърид, че у нас има паралелно МВР, насочвано от политическата опозиция, логично е да отговори и какво е правил през това време собственият му министър на вътрешните работи, потрошил 100 млн. лв. на година за СРС?

Ако собственият му министър му идва на гости, накичен с „бръмбари”, нужно ли е друго доказателство, че правителството е работило като организирана престъпна група? А пък ако „бръмбарите” са разпръснати из къщата на един бивш премиер, който ходи с въоръжена охрана на предизборни „срещи с народа”, за какво е НСО?

Нали не искаме един ден цяла Европа да ни се смее, когато някой видеозапис в интернет покаже как Борисов пъшка в собствената си тоалетна и чете „Винету” примерно?!

За ситуация като нашата французите използват израза „полятият поливач” (arroseur arrose). Сиреч

Борисов и Цветанов гълтат собствената си попара!

Българският народ пък много отдавна го е заковал: „Който нож вади, от нож умира!”

Да се обвинява Станишев за запис, направен в къщата на Борисов, е върхът на параноята. Или на лицемерието! Така че ако прокуратурата само разпита, а не подведе под отговорност бившите управляващи, има две възможни обяснения: или продължава да е зависима от тях, или ги смята за невменяеми. Но тогава те трябва да се въдворят на лечение в специализираните заведения за хора с психични отклонения. Напоследък стана модерно вече и у нас…

Когато Господ реши да накаже някого – първо му взема акъла! Това се отнася и за феновете на ГЕРБ, които искат, коронясвайки Борисов за още един мандат, към изгубените 3,5 години да прибавят още четири. Впрочем, те първо се хвърлиха на врата на Костов, после залюбиха „Негово Величество” Симеон Кобургготски и накрая увиснаха на шията Борисова. Декларирайки яростната си омраза към комунизма, привържениците на „силния политик” забравят, че във върхушката на ГЕРБ май има повече бивши комунисти, отколкото в БСП. Г-жа Цецка Цачева дори е била партиен секретар, а пък Борисов е отказал да се деполитизира, предпочитайки партийната книжка пред преподавателската служба в Школата на МВР в Симеоново. И сега тези същите щели да бъдат „алтернатива” на кого? На собственото си минало?! Плува ли корабче в окото ми?!

* Аrroseur arrose – ”полятият поливач”, френски фразеологизъм

Петко ПЕТКОВ (в. Нова Зора)

Публикувано на Избори, Политика, Статии и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар